Darülaceze Huzurevi Gezi Programı – Lider Eğitim

0
DARÜ’LACEZE HUZUREVİ
Hazırlayanlar: Abdurrahman DÖNMEZ Mustafa KURULARYer: Darülaceze Huzurevi Tarih: 01.12.2015
Genel Bilgi Ulu hakan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Darülaceze’nin kuruluş süreci 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar uzanmaktadır. Bu savaşın ardından, göçler başlamış 1877-79 arasında İstanbul’a dört yüz bine yakın göçmen gelmiştir. Sokaklarda evsiz, barksız, hasta, kimsesiz çocuk ve dilenciler artmıştır. İstanbul’daki dilencileri, sokaklarda başıboş gezen kimsesiz çocukları, cami avlusunda yatan kimsesiz muhtaçları bir araya toplayıp ıslah ederek sanat sahibi yapmak, kimsesizlerin son ömürlerini huzur içinde yaşamalarını sağlamak maksadıyla zamanın Padişahı II. Abdülhamid Han, bir Darülaceze kurulmasını ferman ile emir buyurmuştur. Bu ferman sonrası oluşturulan komisyonun tetkikleri neticesinde, Darülaceze’nin Okmeydanı’nda kurulmasının muvafık olacağı ve inşaatının 72.000 altın liraya çıkabileceğini padişaha arz etmişlerdir. Bunun üzerine Darülaceze’nin Okmeydanı’nda inşasına başlanması Padişahın 25 Mart 1306 (6 Nisan 1890) tarihli fermanı ile emir buyrulmuş ve bu ferman 30 Mart 1306 (11 Nisan 1890) tarihli Resmî Tebliğ ile yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Darülaceze’nin resmî açılışı 31 Ocak 1896 tarihinde yapılmıştır. 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından kurulan, kurulduğu günden bu yana 29.000’i çocuk olmak üzere toplam 72.000 kişiye Şefkat Yuvası olan Darülaceze; din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş kimsesiz yavrulara hizmet vermektedir.
İçerik              Huzurevinde büyük bir bahçe, kantin, 7 adet aceze servisi, bir poliklinik, bir çocuk kreşi, içinde kütüphanesi bulunan rehabilitasyon merkezi, fırın, yemekhane, kesimhane, buzhane, terzihane, matbaa, marangozhane, ayakkabı tamir atölyesi, demirhane, cami ve kilise mevcuttur.4 kişilik ve 6 kişilik odaları vardır. Kurumun yatak kapasitesi çocuklar için 50, erişkinler için 504 olmak üzere toplam 554’tür.Ayrıca sakinlerin yaptığı el işlerinin sergilendiği bir bölüm de vardır
Fizikî Yapı Darülaceze Başkanlığı’nın yerleşim yeri yaklaşık 30 dönüm olup, yerleşkede; 1 başkanlık binası, 1 çocuk yuvası, 7 adet aceze binası, 1 poliklinik binası, iş ocakları, rehabilitasyon merkezi, soğuk hava depoları, çamaşırhane ve mutfak bulunmaktadır.Dünyanın hiçbir ülkesinde rastlanmayan ve büyük dinlerin ibadethanelerinden olan cami, kilise ve havra Darülaceze’nin devasa bahçesinde bir aradadır.
Ulaşım Metrobüs ile gidilirse Darülaceze – perpa metrobüs durağında inilir. Kurum duraktan 400 metre mesafededir.Otobüs ile gidilmek istenirse Mecidiyeköy, Taksim ve Şişli’den kalkan çok sayıda otobüs “Darülaceze-Perpa” otobüs durağından geçer. Kurum duraktan 50 metre mesafededir.Adres: Darülaceze Cad. No:51 Okmeydanı – ŞİŞLİ / İSTANBUL
Giriş Ücreti Ücretsizdir
Yapılabilecek Etkinlikler Yaşlıları ziyaret için gidilebilecek en güzel yerlerden biridir.Öğrencilere bugünün geçici olduğunu anlatmak için çok iyi bir yerdir.Kimsesiz çocukların da yaşadığı koşullar gösterilebilir.

 

 

Paylaş

Comments are closed.