Genel Tanıtım

LİDER EĞİTİM OKÇULUK KULÜBÜ
Okçuluk sporu bugün yaşayan en eski spor dallarından biridir. Okçuluğun geçmişi insanlık tarihinin erken dönemlerine kadar uzanmaktadır. Dünya çapında yapılan bilimsel çalışmalar okçuluğun pek çok farklı kültürü birleştiren bir etkinlik olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun nedeni okçuluğun yerel değil evrensel bir uğraş olmasıdır.
NEDEN OKÇULUK
Okçuluk beden terbiyesi veren bir spordur. Okçuluk sporunu yapan her insan kendi vücuduna hakim olmayı ve nasıl kullanması gerektiğini iyi öğrenir. Okçuluk sporu her yaşta insan tarafından rahatlıkla yapılabilir. Stresle baş etmemize yardımcı olur ve eğlencelidir. Adaptasyon ve motivasyonu güçlendirir. Dikkatli ve duyarlı olmayı sağlar. Zorlukları yenmeyi öğretir. Kişiye her zaman kendisini geliştirmeyi öğretir. Sadece başarıya ve kazanmaya konsantre eder. Kişinin kendi öz güvenini yükseltir ve ön plana çıkartır. Kişinin içindeki savaşçı yanını ortaya çıkartır. Okçu önemli başarıların altına imza atmayı hedefler. Amaçlı, planlı, düzenli ve bilimsel çalışmayı öğretir. Sabretmeyi ve sabırlı çalışmayı öğretir. Başarmak için ilk önce kendimizi aşmak gerektiğini öğretir. En iyi okçu kendisini yenendir. Sürekli mücadeleyi, pes etmemeyi ve hiç yılmama yetisini kişiye kazandırır. Kişinin zihinsel düşüncesiyle fiziki hareketlerini olumlu yönde eliştirebileceğini öğretir. Doğru nefes almayı sağlar; doğru nefes alırken daha fazla oksijenin beyne akın etmesiyle beynin verimli çalışmasına sebep olur. Vücuda uzun süreli dayanıklılık kazandırır. Kalbin dakikadaki atım sayısını düşürür ve kalbi kuvvetlendirir. El-ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar. İnsana dik bir duruş temin ederek, hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırır. Vücut için çok önemli olan Büyüme Hormonunun (GH) düzenli üretilmesine ve bu hormonun tetiklenmesiyle devreye giren pek çok hormonun da üretilerek vücudun sağlıklı işlemesine yardımcı olur. Kas ve kemik yapısının zaman içinde zayıflamasını engellemesi özelliği ve hormon üretimine katkısıyla en etkin yaşlanmayı önleyici etkendir. Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar. Stresi kovar, psikolojik rahatlama sağlar. Sporcuların mutlu hissetmeleri yalnızca psikolojik değil aynı zamanda biyolojik etkiler sonucudur. Okçuluk, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Osteoporozun ve Skolyoz (omurga eğriliği) ’un tedavisinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Çalışmalar sonucunda adrenal bezlerinin uyarılma eşiği düşer. Uyarılma artar, böylece antistres streoidlerinin büyük bir depo oluşturmasına ve strese yanıt süresinin kısalmasına neden olur. Bu nedenle insanların iç tansiyonlarını azaltmak için de Okçuluk yapmaları gerekmektedir.
NASIL YAPILIR
Kemankeş adayı, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonuna bağlı olan kulübümüze kayıt yaptırır ve lisanslı sporcu adayı olarak ilk adımı atar.
İZCİLİKTE YAPILAN BAŞLICA FAALİYETLER
    1. Eğitim alan sporcunun federasyondan onaylı okçuluk lisansının çıkartılması
    2. Geleneksel kabza töreninde kabza duası yapılması
    3. Kemankeşin yaş kategorisine göre yarışmalara hazırlanması
    4. Kendi ok, zihgir gibi malzemelerini yapabilmesi
    5. Ruz_ı hızır ve ruz_ı kasım gibi okçuluk için önemli açılış ve kapanış programlarına katılması
    6. Yaş kategorisine göre federasyonun belirlediği il şampiyonasına katılmak
    7. Yaş kategorisine göre federasyonun belirlediği iller arası ve türkiye şampiyonalarına katılmak
    8. Milli takıma girmek ve milli sporcu olmak



KAZANIMLAR
1 )